torsdag 30 maj 2013

Livet i en beduinby

Yles nyhetsfotograf Elise Tykkyläinen har skrivit två böcker om sina år i Egypten. Elise förälskade sig i tjugoårsåldern i en beduin, fick barn med honom och flyttade in hos hans familj i en liten by i öknen. Det är en berättelse ur verkliga livet som helt enkelt måste skrivas ner. 

De här böckerna - "Uuden elämän alku" och "Paluu aavikolle" - läser man inte för det briljanta språkets skull. I ett fullkomligt avväpnande kapitel i del två berättar Elise om den kritik hon fick för språk- och slarvfelen i del ett. Hon förklarar att hon inte hade kunnat föreställa sig att någon annan än den närmaste bekantskapskretsen skulle läsa boken. Det stora intresset överraskade henne. Hon lovar att vara noggrannare i del två, och den ger faktiskt ett betydligt mer genomarbetat intryck.

Styrkan i Elises två böcker ligger inte på det skönlitterärar planet, däremot ger de en intressant inblick i egyptiskt familjeliv. I just den här familjen förekommer kvinnomisshandel, men Elise ser det inte som ett kulturellt utan ett som individuellt fenomen. Som läsare berörs man ändå illa av hur ovilliga alla i omgivningen verkar vara att ta itu med saken. 

Som helhet är Elises två böcker hårresande läsning för den som är uppvuxen med det finländska jämställdhetsidealet.





1 kommentar:

  1. Du ger så många bra lästips att jag tror jag måste klona mig tre gånger för att hinna med alla! :-)

    SvaraRadera