måndag 30 september 2013

Att reinkarneras är inte alltid så kul

Det sista jag gjorde innan jag åkte iväg till bokmässan i Göteborg var att läsa romanen Dålig karma av den tyske författaren David Safier, en av dem som skulle uppträda på mässan. 

Dålig karma är enligt pärmtexten "romanen som har fått Europa att le". Den lär ha sålts i jätteupplagor inte bara i Tyskland utan också i många andra länder, och det har man ingen svårighet att tro på när man läser den. 

Boken handlar om en tevestjärna som dör i en olyckshändelse och finner sig återfödd som myra. Orsaken är att hon samlat på sig dålig karma under sitt människoliv genom sin egoism och hänsynslöshet. Nu börjar en lång kamp för henne att samla god karma för att återfå sin mänskliga skepnad. Vi får följa hennes fortsatta reinkarnerade liv som marsvin, daggmask och hund, bland annat. 

Dålig karma är en helt otroligt rolig och fyndig bok, och när man läser den inser man att författaren måste vara ett geni. Därför kändes det extra intressant att få möta honom i Göteborg. David Safier visade sig vara en mycket rar person som nämnde sin fru i varannan mening. På frågan varför han valde en kvinna till huvudperson i boken svarade han att den handlar om en människa som ingående beskriver sina känslor - och endast en kvinna kan prata om sina känslor så hängivet och så länge, menade han. 

Safier har skrivit fem humoristiska romaner av vilka åtminstone några ska översättas till svenska. Det intressantaste han berättade på mässan var kanske ändå att han nu senast har skrivit en riktigt allvarlig bok. Den handlar om livet i judeghettot i Warszawa före andra världskriget och ska snart komma ut. Den boken tror jag vi är många som väntar på att få läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar