söndag 22 mars 2015

En fräsch klassiker

Jag läste romanen Fru Marianne från 1887 av Victoria Benedictsson samtidigt som jag följde med realityserien Ensitreffit alttarilla (Gift vid första ögonkastet) i teve. Vissa stämningar och företeelser i romanen kändes på något sätt väldigt bekanta, och plötsligt kom jag på att jag kände igen dem från teveserien.

Fru Marianne handlar nämligen om en ung dam som gifter sig med en totalt okänd man. Vi får följa de första stapplande stegen på äktenskapets steniga stig, innan de tu har anpassat sig till varandra - precis som i teveserien.

I romanen handlar det dessutom om klasskillnader. Fru Marianne kommer från en "förnäm" men fattig familj medan maken Börje är bonde - och rik. Författaren har en rent fenomenal förmåga att skildra olikheterna i uppfostran, karaktär och intressen. Psykologiskt känns det hela tiden hundraprocentigt trovärdigt.

Också bokens övriga karaktärer är heltigenom äkta. Intrigen är så spännande att man sträckläser. På köpet får man en skildring av tidsandan på 1800-talet, sedd med en blick som känns otroligt modern.

En fantastisk roman som känns absolut fräsch med andra ord. För en gångs skull var vi eniga i bokcirkeln, den här boken kan man inte vara likgiltig för. I början av 2000-talet gjordes det i Sverige en teveserie utgående från boken. Den vore det intressant att se nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar