lördag 14 mars 2015

En ofräsch klassiker

Jag läste den norska klassikern Kranes konditori av Cora Sandel för evigheter sedan men mindes inte särskilt mycket av den. Nu läste jag om den eftersom vi skulle diskutera den i bokcirkeln.

Boken handlar om en småstadssömmerska som är överlupen av arbete och i moderna termer "går i väggen". Hon barrikaderar sig i det inre rummet i ortens konditori och super sig full tillsammans med en av småstadens
alkoholister. Under tiden beskärmar sig ortsborna på andra sidan dörren.

Hela upplägget förefaller väldigt underligt, även om det förstås på den här tiden ansågs omoraliskt att kvinnor drack alkohol. Men att en massa människor inte skulle ha haft annat att göra i två hela dagar än att bevaka det supande paret och diskutera deras situation? Intrigen känns varken trovärdig eller engagerande.

Författaren tog på sin tid starkt ställning för samhällets små och förtryckta, vilket är sympatiskt, men det här, det är bara för konstruerat. Ibland är klassiker allt annat än fräscha.

I bokcirkeln fanns det några som såg vissa förtjänster med boken, men de flesta tyckte ungefär som jag.Undrar hur väl författarens på sin tid populära Alberte-serie har stått sig. Vet inte om man vågar kolla...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar