söndag 28 juni 2015

Den sanna historien om en massmördare

Tidigare blandade jag ihop de två amerikanska författarna Jayne Anne Phillips och Joyce Carol Oates. Liknande namn och liknande sätt att skriva, tyckte jag. Men av Phillips har jag inte läst något på kanske tjugo år. När jag nu återupptar bekantskapen med henne känns hon inte alls som en författare i klass med nobeltippade Oates.

Phillips senaste roman Historien om Quiet Dell handlar om en solochvårare som nästlade in sig hos medelålders änkor och sedan mördade dem, i ett fall även änkans barn. Romanen bygger på verkliga händelser i USA på 1930-talet. Fiktiv huvudperson är en kvinnlig journalist som rapporterar om rättegången mot mördaren.

Storyn är naturligtvis intressant men Phillips lyckas inte levandegöra de berörda personerna. Den mördade barnfamiljen stiger aldrig fram ur de gulnade tidningsartiklar där författaren förmodligen hittat den. Och psykopaten själv förblir en ondskefull gåta som läsaren inte får minsta grepp om.

Underligt oberörd läser man denna fasansfulla berättelse. Den fiktiva kärlekshistorien känns dessutom irriterande påklistrad, och irriterande är också beskrivningen av hur journalisten jobbar - i strid med alla journalistiska grundregler. Fast det kan i och för sig vara så journalister gjorde på den tiden, vad vet jag.

2 kommentarer:

  1. Hej. På Hastur Förlag kommer inom kort en massmördares alldeles sanna historia, berättad av honom själv.
    I slutet av sommaren hoppas vi kunna släppa Carl Panzram "En mördares självbiografi" på Hastur förlag. Korrekturläsningen är på gång, tankar på omslag och inlaga pyr och väntar på att fatta eld.

    Denna bok liknar inget annat vi har gett ut. Den är, som titeln antyder, en bekännelse. Det är Carl Panzrams egna ord som står i fokus och fyller merparten av utgåvan - som emellertid är kommenterad och introducerad av Jonas Wessel. Carl Panzram avrättades genom hängning på fängelset Leavenworth i Kansas 1930. Mer finns på förlagets Facebooksida.
    Verkar vara en riktigt ruskig, och sann, historia.

    SvaraRadera
  2. Intressant , den måste jag läsa!

    SvaraRadera