måndag 26 maj 2014

En expert på gräl

Helena von Zweigbergk är en av mina största favoriter och hör till Sveriges bästa författare. "En av de vassaste skildrarna av det moderna Sverige" har det träffande sagts om henne.

von Zweigbergks specialområde är familjelivets futtigheter och pinsamheter. Hon är en mästare på att skildra gräl. Ingen kan som hon få fram tröstlösheten i ett gräl som har hakat upp sig och inte leder någon vart. Psykologiskt har hon absolut gehör.

von Zweigbergks nyaste Än klappar hjärtan handlar om tre systrar och deras familjer. Visst är det gedigen Zweigbergk-kvalitet också nu men i mitt tycke är det här inte hennes bästa bok. Intrigen känns tidvis lite krystad. Den framgångsrika designer-systerns sjukdom är fint skildrad, men hennes kärlekshistoria känns kanske lite för romantisk. Och den äldsta systerns fixering vid sin ungdomskärlek är svårbegriplig.

För den som vill bekanta sig med författaren rekommenderar jag någon av hennes tidigare böcker. Men även för den här gäller förvisso det zweigbergkska varumärket: ett språk som är så smidigt att man utan minsta ansträngning glider in i romanens värld och motvilligt lämnar den när boken är slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar