måndag 12 maj 2014

Inredning, prylar och livet på Lande

Saker saker saker. Själv har jag fått i arv ett jättestort hus från 1800-talet där folk i generationer har slängt upp trasiga föremål på vinden. Under alla de timmar jag tillbringat med att gå igenom den bråten har jag kommit att fundera en hel del på det här med saker, med samlande, och med ordning och reda.

Mot den här bakgrunden är det klart att Pia Ingströms splitternya bok Känslor äger rum är rena terapin för mig. Boken handlar bland annat just om saker, om hur det ser ut i ens hem, om vilken roll föremål och estetik spelar i ens liv. Här finns massor av filosofiska funderingar om vardagslivet, om kaos och inredning, om smuts och välbefinnande, allt detta med hemmet som gemensam nämnare.

Det är bokens första del som handlar om hemmet, den andra delen handlar om "Lande", dvs sommarstugan. Del två bygger i hög grad på intervjuer som författaren grävt fram ur Svenska Litteratursällskapets Folkkultursarkiv, vilket är en verklig kulturgärning. Den här delen är bokens mest underhållande, och författarens torra humor framhäver ytterligare det ofrivilligt komiska i många citat. Som här, det handlar om hur osynligt sexlivet är i berättelserna om Lande:

Vem behöver sex när det finns så mycket annat fint man kan göra tillsammans? "Det är roligt att gemensamt plocka strömmingsnäten en frostnupen morgon" (Kvinna född 1948)"

Sommarstugan är en omistlig ingrediens i många finländares liv, i så hög grad att den väl kan ses som en del av den nationella identiteten. I boken synas alla tänkbara aspekter av landelivet, och igenkänningsfaktorn är skyhög.

Del tre i boken handlar om affärskvinnan Ida Salin vars villa fortfarande finns på Drumsö. För mig som Drumsöbo var också den texten högintressant, även om det säkert främst är de två första delarna som läsarna kommer att ta till sitt hjärta. Det här är en bok som man helt enkelt slukar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar