torsdag 8 maj 2014

Jobbig sensation

Den ryske författaren  Michail Sjiskin (numera bosatt i Schweiz) har jämförts med Tjechov och Joyce. Hans roman Brevboken har kallats en litterär sensation.

I en sådan situation känns det jobbigt för en bokälskare att inse att man inte alls förstår sig på boken i fråga. Faktum är att jag till och med funderade på att lämna den på hälft.

Brevboken består som namnet antyder av en brevväxling. En man som är ute i krig och en kvinna som är fullt upptagen med jobb och familjeliv rapporterar till varandra om sina upplevelser. Redan konceptet i sig är jobbigt, det ständiga hoppandet i tid och rum gör det svårt att koncentrera sig på handlingen. Det blir en massa lösryckta bitar som jag har svårt att koppla till varandra. Ännu svårare blir det då huvudpersonerna är så suddigt beskrivna och diffusa att jag hela tiden undrar vem som egentligen är vem.

Den här boken sveper en inte med sig. Ändå finns här brottstycken som är gripande, till exempel avsnittet där en gammal mamma dör i cancer. Överhuvudtaget tycks skildringen av familjelivet vara författarens starka sida. Krigsavsnitten däremot lämnar en oberörd, eftersom man aldrig lärt känna de döende männen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar