måndag 22 december 2014

Vackra finlandssvenska människor

Det här är så bra så man bara häpnar. Tänk att någon i lilla Svenskfinland kan skriva en bok som är så här spännande, smart, rolig och modern!

Peppe Öhmans roman Vackra människor utspelar sig i det hippa Rödbergen där två unga familjer kämpar med småbarnsliv, dagis, jobbstress, otrohet - ja egentligen det mesta utom kanske ekonomiska bekymmer. Det handlar nämligen om framgångsrika människor i karriären, inga "losers".

Boken tar upp den typ av moderna företeelser som ter sig mer eller mindre främmande för folk i min generation - utseendefixeringen, det ständiga motionerandet, matambitionerna, skrytbloggarna, sociala medier som en integrerad del av tillvaron. Författaren verkar i högsta grad veta vad hon talar om och boken blir ibland för en äldre läsare rena sightseeingturen in i en ungdomlig värld.

Språket är enkelt och elegant, intrigen medryckande. Man stortrivs i romanens Rödbergen samtidigt som man måste få veta hur det går. Själva förälskelsetemat är förstås inte särskilt originellt, men också det skildras trovärdigt. Författarens humor och ironi gör att texten aldrig löper minsta risk att bli patetisk, och ibland får en dråplig formulering en att skratta högt.

Den enda invändning jag har gäller en teknikalitet. Hur i all världen är det möjligt att boken formligen kryllar av slarvfel, precis som om ingen skulle ha korrekturläst den. Man visste ju att förlaget är i kris men här syns det verkligen med sorglig tydlighet.




1 kommentar:

  1. Gudars så glad jag blev av detta! God jul och stor kram!

    SvaraRadera