söndag 12 oktober 2014

När chefen blir mobbad

Anna Fredriksson hör till mina favoriter bland de nya svenska författarna. Hennes tredje roman Augustiresan är hennes bästa hittills.

Boken är en helt mästerlig skildring av relationerna på en arbetsplats. Vad det är för en arbetsplats får vi inte veta exakt, bara att det är ett privat företag som håller på med något slag av försäljning. Bokens huvudperson Jenny avancerar till personalchef, och det är då mardrömmen börjar. Den mobbningsprocess som skildras i boken får det att vända sig i magen, så otäck är den.

Det är inte alltför ofta man får läsa om livet på en arbetsplats, trots att så många av oss tillbringar en stor del av vår tid på jobbet. Det är säkert många författare som helt enkelt inte har någon arbetslivserfarenhet att ösa stoff ur. Men Anna Fredriksson verkar veta precis hur det går till i arbetslivet och hennes beskrivning av chefer och vanliga anställda träffar mitt i prick.

Parallellberättelsen som titeln syftar på, en cykelsemester, är tyvärr inte lika intressant. Författaren kunde med fördel ha koncentrerat sig på arbetslivsbiten. Hur som helst är detta en bok man inte lägger ifrån sig  innan man läst den klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar