onsdag 11 december 2013

Skyll inte på folket!


På bokmässan i Göteborg hamnade jag av en slump rakt in i ett brandtal om eurokrisen av journalisten Kajsa Ekis Ekman.  Hon är en verklig uppenbarelse, karismatisk, vacker och oerhört vältalig.  Hennes bländande retorik fick mig att på stående fot köpa två böcker om eurokrisen.

Ekmans egen bok Skulden - eurokrisen sedd från Aten är ett resultat av hennes långa vistelser i Grekland. Hon har träffat massor av människor och vi får en helt hjärtskärande bild av det förtvivlade läget i landet. Nog är det otroligt hur lite vi vet och verkar beröras av att ett europeiskt folk håller på att gå under.

Här hos oss hyser många fortfarande uppfattningen att den grekiska krisen beror på slöhet och ohederlighet hos det grekiska folket. Ekmans bok ger en annan, mycket tragisk bild av ett folk som låtit sig luras både av de stora internationella bankerna och av den grekiska politiska och ekonomiska eliten. "Skyll inte på folket" skrev Kajsa Ekis Ekman som dedikation i mitt exemplar av boken.

Stefan de Wylders bok Eurokrisen är en informativ genomgång av valutaunionen EMU:s historia. Författarens tes är att en gemensam valuta från första början var ett ödesdigert misstag. En gemensam valuta passar för länder med likartad ekonomi, inte för länder som står på så olika nivå som t.ex. Tyskland och Grekland.

Boken är kanske inte alldeles enkel att läsa, men inget som har med nationalekonomi att göra är ju sådär alldeles glasklart. De som sköter om det hela och fattar besluten förstår inte heller hur saker och ting fungerar, konstaterar de Wylder. Jag antar att det stämmer, annars skulle väl situationen inte se ut som den gör idag.

Av de här två böckerna är de Wylders kanske närmast avsedd för den som har nationalekonomi som särintresse, medan Ekmans bok kan läsas av alla. Den som har läst hennes bok kan inte längre vara likgiltig för rapporteringen från Grekland.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar