lördag 15 november 2014

Putins folk

Journalisten Kalle Kniivilä har följt rysk politik i åratal, men mig veterligen är Putins folk hans första bok. I dessa dagar känns det som om man behöver all information man kan få om Ryssland, så boken kommer verkligen vid en lämplig tidpunkt.

Det är frågan om en reportage- och intervjubok där författaren talar med helt vanliga människor i olika delar av Ryssland, främst förorter och småstäder. Temat är Putin och hans betydelse för de här personernas liv. Vi träffar människor som inte alls ser Putin som maktgalen, skurkaktig och stridslysten - så som vi är vana att se honom. Tvärtom, för vanliga ryssar är Putin en garant för trygghet och ett drägligt liv.

Nog är det förbryllande att tänka på hur totalt olika man ser på saker beroende på vilket land man kommer ifrån. Det som vi ser som propaganda är ur ett annat perspektiv helt enkelt saklig information. Kniiviläs bok ger en bra inblick i hur ryssarna ser på samhället. Under Putins tid har livet hela tiden blivit bättre - lugnare, tryggare, rikare. Då är det väl ganska klart att den som vill ha bort honom är att betrakta som en ansvarslös orosstiftare?

Kniivilä har huvudsakligen gjort intervjuerna i fjol. Sedan dess har den ekonomiska situationen i Ryssland förändrats dramatiskt. Det återstår att se hur den försämrade levnadsstandarden kommer att påverka ryssarnas inställning till Putin. Ett möjligt scenario är att den nuvarande regimen klappar ihop om ekonomin rasar. En annan möjlighet är att Putins ställning stärks ytterligare.

Sambandet mellan ekonomi och politik verkar inte helt glasklart i Ryssland. Före presidentvalet 2012 fanns det ju en relativt stark opposition mot Putin - och då uttryckligen bland människor i de större städerna, där den materiella levnadsstandarden är den högsta i Ryssland. Då trodde många - åtminstone här hos oss - att en höjd levnadsstandard så småningom skulle leda till att ryssarna också ville ha demokrati och frihet.

Att komma med spådomar verkar alltså omöjligt när det gäller Ryssland. Den som lever får se. Hur som helst så är Kniiviläs bok lättläst och fängslande. Vid sidan av intervjuerna får man också en inblick i ryskt vardagsliv, vilket man inte är bortskämd med. Hoppas Kniivilä snabbt kommer med en uppföljning av boken. Till dess får man nöja sig med att följa hans blogg Glasnost.se.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar